Rivstart för Maria på skolan

Oj, vilken rivstart dessa två dagar i skolan blev!????

För att jag ska kunna fylla någon funktion i skolan har Sr Adventina (föreståndaren för TCC) ordnat det så bra att Geoffrey (sociolog som ska vara volontär under två månader) också placerats i skolan. Han kan då översätta min engelska till swahili.

Både igår och idag har vi två fått ansvar för de båda specialklasserna, eftersom lärarna igår skulle planera inför och idag närvara vid en begravning.

P.g.a. begravningen hade EN kommunal lärare ansvar för övriga 1000 elever på skolan d.v.s. att hon gick runt och kollade i klassrummen. Imponerande att detta kunde fungera!

I svensk skola byter vi ämnen och arbetssätt för att eleverna ska orka vara fokuserade. Här blev vi instruerade att i två dagar träna talen 1-100 på engelska. Till förfogande hade vi svarta tavlan samt elevernas pennor och papper. En utmaning!????

Den välling eleverna brukar få kl 10, serverades inte p.g.a. begravningen, så när de skulle gå hem, var de både trötta och hungriga.

Jag har funderat över varför alla barn har rakade huvuden. Detta fyller visst, i den kommunala skolan, samma funktion som skoluniformen. Man vill inte ha en tävlan i vackrast frisyr.

Slående är att lärare som ammar tar med sina barn till jobbet. Elever får turas om att bära dem.

För Torbjörn har dagen inneburit styrelsemöte med Bukobahjälpen via WhatsApp.

Igår lyckades vi efter många turer till slaktaren, hämta det kött vi beställt; inte dumt med köttgryta ???? och ris till middag! Redning fick bli med majs- och sötpotatismjöl, eftersom vi inte fick tag på något vetemjöl förrän idag.

Beroende på annat klimat, annan bakterieflora, annorlunda mat och massor av nya intryck märker vi att vi blir oerhört trötta, men vi hoppas och tror att det blir bättre med tiden.

Full storm. Taken blåste av

Idag vaknade vi tidigt av åska, störtregn och mycket starka vindar. Det dånade i hela huset när vinden och regnet piskade mot vårt plåttak. Vi kände oss ändå inte oroade, vårt hus känns välbyggt och stabilt och som ”tjörbur” är vi ju vana vid att det blåser och regnar ????.

Tyvärr är det inte alla här i Bukoba. Många hus har blivit helt förstörda, taken har blåst av och många människor har fått sina hem förstörda. En person har omkommit.

Så vi är tacksamma för att vi inte är drabbade.