Hjälp till självfinansiering / 

Besök på lantgårdarna

En viktig del av vårt arbete här är att utveckla möjligheterna att bli självfinansierade. Att minska beroendet av svenska bistånd och gåvor.

Svenska Sida står idag, tillsammans med Bukoba-hjälpen, för en betydande del av intäkterna. Eftersom Sidas bidrag successivt avvecklas och upphör helt om två år, arbetar vi nu aktivt med att finna nya sätt att finansiera verksamheten.

Under förra veckan var jag därför ute och besökte flera av de platser där Tumaini har pågående eller planerad verksamhet. Alla dessa ligger i Kagera-regionen. Dessutom finns det en stor jordbruks- och skogsfastighet i Kiteme som skall utvecklas framöver men som tyvärr inte kan besökas nu under regnperioden.

Här kommer några bilder från dessa resor.

RUGAZI

Mindre skogsfastighet i Bugandika.  Denna kommer att avverkas inom kort och pengarna skall användas för att stödja barnens högre skolgång. Området bakom Gunnar och Rotunda där vi kan  plantera fler träd, kan förvärvas till låg kostnad.  Avkastningen för detta är god men tyvärr måste vi ju vänta många år (även om det är betydligt kortare väntan än i Sverige).

APORNA ÄTER UPP KASSAVAN


Det finns även en mindre kassava-odling här. Aporna är ett stort problem eftersom de äter upp skörden. Här demonstrerar Gunnar och Rotunda hur aporna gör när de hjälps åt för att få upp rötterna.

MUSHASHA, VÅR STÖRSTA FARM

Nu är vi vid Mushasha, ett jordbruks-och skogsbruksområde som gränsar till Kagera floden. Här odlas majs, bananer, kaffe och skog. I bakgrunden ser du det stora fält där det nu borde ha funnits stora majsplantor som skulle skördas i februari. Tyvärr ligger det just nu i träda, pga att det inte fanns medel att köpa in utsäde när det behövdes. Genom nya arbetssätt försöker vi undvika att det händer igen

Kagera river. Här finns det krokodiler!!

På väg till Mushasha. Det är kul att köra jeep.

DEBORA FARM

Nu är vi vid Debora farm som ligger i samma område som rehabiliteringscentret. På fältet bakom skall vi nu starta upp en stor avokadoodling. Rotunda leder arbetet och har även hjälp av de största barnen.

OÄRLIGA MÄNISKOR TAR ÖVER

Här hade vi tänkt bearbeta och sälja krossade stenar. Tyvärr har några oärliga personer redan börjat med detta. De har tagit marken i bruk och sålt den krossade stenen utan att ha frågat om lov. Så nu pågår det en juridisk process om detta. Det hus som ligger bakgrunden i mitten av bilden är också byggt utan vårt tillstånd. Tyvärr är Tanzania ett väldigt korrumperat land, så med pengar stoppade i rätt ficka kan man komma långt.

ODLING AV MAJS PÅ DEBORA

I anslutning till pojkarnas boende på Debora farm odlas mycket majs som huvudsakligen används som mat. Barnen får ansvar för var sin liten odlingslott och sköter om den efter bästa förmåga, hela vägen fram till skörd.

På vägen hem hittade Sr Adventina en sten som hon skall ha för att vässa knivar på. Och såklart bär hon den på huvudet!!

Till sist får ni en bild på några getter som också bor här. Visst är dom fina? Godnatt från Bukoba!

Bugandika