Första mötet med barnen och överlämnandet av av presenter

,Första dagen i Bukoba fick Maria och Torbjörn möta personal och barnen. Speciellt uppskattat var alla presenter från Sverige, som nu kunde överlämnas. Stort tack till alla givare. 

En helt vanlig dag på jobbet

12 oktober

Då var det dags för ett nytt inlägg för att ge er en bild av hur denna dag på ”jobbet” sett ut: Vi traskade nerför genvägen till receptionen för att vara med på morgonbön för personalen kl 07.30. Fastän vi har olika hudfärg och språk, känner man ändå denna fantastiska samhörighet, som syskon i tron har privilegiet att känna.  

Efter morgonbönen delar de alltid med sig av vad som hänt under gårdagen.....


En dag på skolan

14 oktober

Igår fredag var det skoldag. 

Vi åkte till Kyakailabwa för att besöka den skola som ligger i närheten av barnhemmet.

Besök i kyrkan

15 oktober

Men, vilken dag!!
Bilfärden på knappt två timmar, 100km/h, i becksvart mörker och regn var ganska otäck, faktiskt; jag bad så att knogarna vitnade ibland. Vi hade beskydd och kom väl fram i tid till gudstjänsten.

Rivstart för maria på skolan 

17 oktober

Oj, vilken rivstart dessa två dagar i skolan blev!!!

För att jag ska kunna fylla någon funktion i skolan har Sr Adventina (föreståndaren för TCC) ordnat det så bra att Geoffrey (sociolog som ska vara volontär under två månader) också placerats i skolan. Han kan då översätta min engelska till swahili

Besök i en by på landet

18 oktober

Idag fick vi följa med Adventina och Goodzelda på ett hembesök till en familj långt ut på tanzaniska landsbygden. Det blev ett möte som verkligen berörde oss.

Söndag med gudstjänst och fotboll

22 oktober

Söndag igen. Nu har vi varit här i två veckor. Två intensiva veckor med många intryck. Vi har mötts av stor värme och mycket kärlek och omtanke i alla de möten vi haft med människorna i Tanzania.
Förmiddagen två gudstjänster. Dagen avslutades med fotboll med barnen.

TORBJÖRN GÖR EN DJUPANALYS AV TUMAINI CHILDREN´S CENTER

27 oktober
Den senaste veckan har jag tillsammans med ledningen för Tumaini Children´s Center arbetat med frågor som gäller ekonomirapportering, projektuppföljning, prognos och långsiktig ekonomisk planering. Kan låta lite tråkigt kanske men tillsammans hittar vi lösningar och arbetssätt som är verktyg för att få en stabilare ekonomi och bättre kontroll. Så det är positivt att få vara en del av detta och jag får mycket uppskattning tillbaka.

Besök på barnhemmet för 0 - 2 åringar

På eftermiddagen gav vi oss iväg för att besöka ett barnhem för 0-2-åringar som drivits av ELCT sedan 1952. Det var verkligen en fantastisk upplevelse. 42 barn, 17 ”barnskötare” och tre män som skötte odlingar och trädgård. Allt var så rent, välordnat och en trygg atmosfär vilade över denna plats. Här har många svenska missionärer jobbat genom åren, men nu är det bara tanzanier anställda, vilket ju är allra bäst.

Fest för barnen på Julia Farm

Maria får uppleva pedagogiken i skolan

När barnen kommit igång var det dags för Swahililektion.
Barnen talar kanske ett stamspråk t.ex. kihaya, men får studera det obligatoriska språket Swahili från första årskursen.
Idag utgick man från de fem vokalerna. Sedan byggde man på med de olika konsonanterna före vokalerna och fick stavelser.
Stavelserna sattes samman till ord.
Metoden är ju inte helt olik ”BrAvkod”, vilken används i svenska skolor.

Barnen leker in kunskapen / Idrottslektion

Här heter den ”Läraren säger”. Man härmar bara de uppmaningar som inleds med ”Läraren säger…”, annars åker man ut. Till slut har man en segrare.
Barnen älskar leken och skrattar gott när de åker ut

Hjälp till självfinansiering /

Besök på lantgårdarna


Torbjörn och Maria besöker flera av våra jordsbruk- och lantbruksmarker. Utgångspunkten med dessa är att TCC skall bli så självförsörjande som möjligt.

Fågelsången och alla ljuden i Bukoba

Maria beskriver på ett målande vis alla de ljud som man upplever från huset där de bor. Det är svårt att beskrivas men de återkommer dag för dag. Men den vackra fågelsången går utöver alla andra ljud. Speciellt om man får förmånen att höra några kolibrier.

Separationstoaletterna invigda

Igår var det en stor dag! Separationstoaletterna vid kontoret, vilka Gunnar menar vara framtidens melodi, skulle invigas.