En sommarhälsning från Bukobahjälpen och Tumaini Children’s centre!


Jag som skriver denna sommarhälsning heter Torbjörn Eliasson och är sedan i april ny ordförande för Bukobahjälpen. Det är med glädje och förväntan jag har gått in i denna uppgift. Glädje över att få vara ett verktyg för allt det goda arbete som sker för gatubarnen i Bukoba. Förväntan på hur detta arbete skall både fortsätta och kunna utvecklas framöver. Men jag går också in i det med en stor dos ödmjukhet inför de utmaningar som finns i vårt uppdrag. Det känns därför gott att alla andra i styrelsen finns kvar så att vi tillsammans kan ta oss an dessa utmaningar.


Först bara lite kort om mig själv. Jag är 61 år och bor i Skärhamn tillsammans med min fru Maria. Vi har två barn som nu är vuxna och utflugna. Jag har under större delen av mitt yrkesliv arbetat som egenföretagare inom IT-branschen. Sedan några år har jag haft en längtan efter att få använda en del av min tid till att arbeta volontärt med något meningsfullt. När frågan kom från Bukobahjälpen hade Gud lagt alla pusselbitar på plats och jag kunde med tacksamhet ställa mig till förfogande.


Sedan jag engagerade mig i Bukobahjälpen för drygt ett år sedan har jag varit i Bukoba två gånger, en längre och en lite kortare period. Jag har med egna ögon fått se de verkliga behov som finns där, hur gatubarnen lever under eländiga villkor med hunger, laglöshet, utsatthet och risk för övergrepp. Jag har också sett hur Syster Adventina och hennes medarbetare med kärlek och tålamod möter gatubarnen där de är och erbjuder dem en ny möjlighet i livet, en väg bort från gatan.

Precis när jag skriver detta brev delar Gunnar Brycke, som är i Bukoba just nu, en berättelse om två systrar som är 7 och 12 år gamla. De har flytt hemifrån från sin mamma som dricker på dagarna och tillbringar nätterna hos män som inte är deras pappa. Systrarna har plockat kaffe för att tjäna ihop pengar som räcker till bussbiljetten från Karagwe. Nu har de kommit till Tumaini Children’s Centre där de erbjuds en trygg plats och jag blir återigen påmind om varför detta viktiga arbete bara måste få fortsätta.


För att det ska vara möjligt spelar Bukobahjälpen en viktig roll. Vi har dubbla uppgifter som båda är lika viktiga. Vi står för en väsentlig del av finansieringen av verksamheten, något som blir än viktigare i framtiden när SIDA avslutar sitt långvariga stöd efter 2025. Vi står också för ett viktigt stöd inom ledarskap, organisation, ekonomisk uppföljning, självfinansiering och byggnation. Tumaini uttrycker ofta sin stora tacksamhet för detta stöd och hoppas att vi orkar fortsätta på samma sätt.


Därför är det så härligt att se den sprudlande aktivitet som finns här i Sverige. Under året har vi organiserat oss på ett nytt sätt. Istället för att allt arbete utgår från styrelsen så har vi delat upp oss i tre arbetsgrupper: Insamling, Information och Hantverk. Genom detta tror vi att vi kan involvera fler människor i arbetet och jag tycker redan att det märks. Det sjuder verkligen i grupperna! I hantverksgruppen har det varit intensiv produktion av hantverk som skall säljas nu under sommaren. Informationsgruppen har, som ni kanske märkt, ökat spridningen av allt som sker i Sverige och Tanzania. En ny hemsida håller också på att skapas. Insamlingsgruppen jobbar aktivt för att öka gåvorna från fonder, second hand-butiker och andra företag/organisationer.


Det är verkligen fantastiskt att få följa och vara en del av detta! Fortsätt att stödja Bukobahjälpen ekonomiskt, gärna som månadsgivare. Följ oss på Facebook, Instagram och hemsidan. Gilla och dela så mycket du kan, det är viktigt för oss att synas. De två systrarna påminner oss om varför Tumaini Children's Centre är så värdefullt.


Med dessa ord vill jag önska dig en riktigt skön sommar!


Torbjörn


Kontakta mig gärna om du vill vara med i detta arbete (vi behöver bli fler) eller bara dela dina tankar.


tel 0705-36 56 85

e-post torbjorn.eliasson@outlook.com